Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.15480/336.2201
Title: M03.004 Determination of fatty acid methyl ester (FAME) by GC-FID
Language: English
Authors: Simon, Andrea 
Stahl, Alina 
Keywords: Analytical method;FAME;fatty acid methyl ester
Issue Date: 11-Jul-2016
Abstract (german): Öle und Fette ab 6 Kohlenstoffatomen bestehen überwiegend aus Fettsäureglycerinestern. Wegen der hohen Molekülmasse und der daraus folgenden Schwerflüchtigkeit werden Proben vor der Messung zu Fettsäuremethylestern (FAME) derivatisiert. Dabei werden im ersten Schritt die Glyceride in methanolischem Natriumhydroxid transmethyliert. Im zweiten, säurekatalysierten Schritt werden die Seifen mit einem Bortrifluorid-Methanol-Komplex in Methylester umgewandelt. Anschließend werden die Ester in Hexan überführt und mit GC-FID gemessen. Die Auswertung erfolgt über eine externe Kalibrierreihe, das Ergebnis wird in g/kg oder Gewichtsprozent angegeben.
Abstract (english): Fatty acids are the major components of lipids and oils. The properties of lipid classes depend primarily on their fatty acid composition. Due to its high molecular mass and resulting low volatility, fatty acid composition is determined as the methyl esters of fatty acids (FAME) by gas-liquid chromatography with FID detector. FAMES are produced by transesterification between triglycerides and methanol in the presence of sodium hydroxide. These methyl esters are solved in hexane and analysed with GC-FID. Evaluation is based on external calibration, results are reported in g/kg or percent by weight.
URI: http://hdl.handle.net/11420/2359
DOI: 10.15480/336.2201
Institute: Zentrallabor Chemische Analytik L 
Type: Text
Appears in Collections:Research Data TUHH

Files in This Item:
File Description SizeFormat
M03.004 Determination of FAME.pdfAnalytical method235,85 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show full item record

Page view(s)

46
Last Week
3
Last month
7
checked on Jul 17, 2019

Download(s)

16
checked on Jul 17, 2019

Google ScholarTM

Check

Export

This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons