Liese, AndreasAndreasLiese12031830X0000-0002-4867-9935Schottroff, MarieMarieSchottroff2025-12-012025-12-012025Technische Universität Hamburg (2025)https://hdl.handle.net/11420/59273With the growing importance of sustainable industry transformation, the valorization of once considered waste streams is gaining traction. In this study, scalable strategies for the valorization of the brewing industry by-products brewer's spent grain and brewer's spent yeast were investigated and experimentally validated. Following biorefinery approaches and industrially relevant technologies, the results enable an informed decision about upscaling potentials and limitations of the proposed processes.Vor dem Hintergrund der wachsenden Bedeutung nachhaltiger industrieller Transformation gewinnt die Aufwertung ehemals als Abfall betrachteter Ressourcen zunehmend an Dynamik. In der vorliegenden Arbeit wurden skalierbare Strategien zur Wertschöpfung der Brauereinebenprodukte Treber und Althefe untersucht und experimentell validiert. Die vorgeschlagenen Prozesse und Technologien folgen Ansätzen der Bioraffineriekonzepte und ermöglichen eine informierte Entscheidung zu Möglichkeiten und Limitationen einer weiteren Skalierung.enhttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/Brewer's Spent GrainBrewer's Spent YeastValorizationCircular EconomyTechnology::660: Chemistry; Chemical Engineering::660.6: BiotechnologyDevelopment of scalable solutions for the valorization of brewer’s co-productsDoctoral Thesishttps://doi.org/10.15480/882.1626110.15480/882.16261Kuchta, KerstinKerstinKuchtaOther